Home / Najnovije / CRNA PROGNOZA: Temperature će rasti i do 70 STEPENI, sukobi na pomolu!!!

CRNA PROGNOZA: Temperature će rasti i do 70 STEPENI, sukobi na pomolu!!!

Rekordne temperature su već zabilježene ove godine u zemljama od Maroka do Saudijske Arabije, a to bi moglo biti najava pravog “pakla na planeti” koji tek dolazi, upozoravaju stručnjaci za klimatologiju.

Kako piše Washington Post, u desetljećima koja dolaze Bliski istok će pogoditi ekstremne oskudice vode i temperature koje će biti skoro pa nemoguće za preživjeti, kao i ostale posljedice globalnog zatopljavanja. Ako se to dogodi, sukobi i izbjegličke krize bit će mnogo teže od onih koje se dešavaju danas i kojima smo svjedoci.

“Nastave li temperature da rastu , uslijedit će daleko veći sukobi i izbjegličke krize u odnosu na ove kojima danas svjedočimo“, upozorio je Adel Abdellatif, viši savjetnik UN-a za arapske zemlje.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku su već ovog ljeta zabilježeni rekordni toplinski indeksi a u okolici su utvrđene dosad neviđene temperature od kako se mjere, prenosi Avaz. U Džedi (Saudijska Arabija) je izmjereno 52 stepena, u Basri (Irak) 54, koliko i u kuvajtskom Mitribahu.

Ta mjerenja je potvrdila i Svjetska meteorološka organizacija, čime su i službeno oboreni rekordi u istočnoj hemisferi. Lokalne vlade već su sada proglasile obavezne službene praznike zbog vrućina.

Tokom dana ulice glavnih gradova su uglavnom potpuno prazne, a zbog vrućina stanovnici satima nemaju struje. U časopisu Nature Climate Change nedavno je objavljeno da bi Perzijski zaljev mogao do kraja stoljeća ostati potpuno pust jer su simulacije na računarima otkrile da bi se dnevne temperature mogle početi penjati i do nevjerovatnih  77 °C.

Predviđa se da bi ukupan broj stanovnika u 22 arapske zemlje do 2050. godine mogao porasti na čak 600 miliona, što će dodatno otežati ionako već tešku situaciju, prenosi tuzlanski.

loading...

Powered by keepvid themefull earn money