Home / Najnovije / Da li ste se ikad zapitali ŠTA ZNAČI broj u donjem dijelu lične karte? Šokirat će vas…

Da li ste se ikad zapitali ŠTA ZNAČI broj u donjem dijelu lične karte? Šokirat će vas…

Vjerovatno niste ni obratili pažnju na taj broj, a i ako jeste moguće da niste znali šta on predstavlja. U podatcima koji se nalaze na svim ličnim kartama nalazi se i ovaj broj koji predstavlja broj osoba koje liče na vas.

Prednja strana lične je potpuno ista kod svake osobe, na prednjoj strani se nalaze osnovni podaci o osobi kao što su ime i prezime, datum rođenja, broj lične karte, datum važenja. Također na prednjoj strani se nalazi fotografija i potpis kao i policijska uprava u čijoj ste bazi.

Na drugoj strani lične karte nalazi se jedinstveni matični broj kao i mjesto i država rođenja. Mali redovi na dnu lične karte služe za elektronsko očitavanje lične karte. Ima ih 3 i u svakoj od njih ima po 30 karaktera tj. oznaka.

Na vrhu je oznaka ID sto znaći Identity Card. Poslije toga slijedi zemlja iz koje dolazite i koja je izdala dokument. Nakon zemlje ide prva oznaka pa J.M.B.G.

U drugom redu nalazi se oznaka broj 2 a poslije toga i datum prestanka važenja vaše lične. Nakon toga je prikazana nacionalnost i na kraju drugog reda ima još jedna kontrolna oznaka. Ona pokazuje koliko ima ljudi u zemlji koji liće na vas.

loading...

Powered by keepvid themefull earn money