Home / Najnovije / Znate li šta znači “polumjesec” na vašim noktima? Izuzetno važan pokazatelj zdravstvenog stanja!

Znate li šta znači “polumjesec” na vašim noktima? Izuzetno važan pokazatelj zdravstvenog stanja!

Ovaj dio nokta u obliku polumjeseca ima izuzetno veliko značenje a toga niste ni svjesni…

Ovo bjelkasto područje na vašim noktima osjetljiv je i značajan dio strukture nokta, koji nikako ne bi smio biti oštećen. Naziva se Lunula (na latinskom znači “mali mjesec”) i to je izuzetno osjetljiv dio nokta.

Bijela boja ovog “polu-mjeseca” je samo prividna, zato što peti bazalni sloj epiderma “krije” krvne sudove koji se nalaze ispod. Najbolje se vidi na palcu, ali nije baš svaki polumjesec vidljiv.

U nekim slučajevima, zanoktice koje okružuju nokte na nogama i rukama mogu djelimično ili u potpunosti da prekriju lunulu.
To je vidljivi dio korijena nokta i ne bi trebalo da bude oštećen, jer ako se ošteti vaš cijeli nokat će biti deformisan.

U alternativnoj medicini vjeruje se da lunula može da otkrije neke veoma važne informacije o vašem cjelokupnom zdravlju. Tradicionalna kineska medicina smatra da nedostatak lunule ukazuje na anemiju i neuhranjenost, dok blijeda ili plava lunula ukazuje na mogućnost dijabetesa.

Ako lunula kod neke osobe ima crvenkaste mrlje, to znači da ta osoba možda pati od kardiovaskularnih bolesti. Nedostatak lunule ili vrlo mala lunula obično ukazuje na loše varenje koje može da bude izazvano zbog sporog metabolizma i velike količine otrova.

Medicinski stručnjaci još napominju da svaki zdrav čovjek ima sedam ili osam lunula na noktima. Ako imate lunule samo na palčevima, to znači da vaši bubrezi otkazuju!

Normalan nokat treba da bude ružičast, čvrst i lučnog oblika, a lunula jasno vidljiva na noktima. Lunula pokazuje koliko ste zdravi i energični. Što više energije imate, lunule su bjelje. U suprotnom, biće tamnije.

Za više zanimljivih postova  slobodno posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima!

loading...

Powered by keepvid themefull earn money