Home / Zdravlje / Evo koliko je vremena potrebno da vas krvni ugrušak ubije! Prepoznajte uzroke i simptome…

Evo koliko je vremena potrebno da vas krvni ugrušak ubije! Prepoznajte uzroke i simptome…

Krvni ugrušci su opasni. Nastaju usljed povećanog zgrušavanja krvi, a na njih utiču još neki faktori.Krvni ugrušci smanjuju prenos kisika u našem organizmu. Ovo su neki tipovi krvnih ugrušaka:

Krvni ugrušci u nogama i rukama su povezani sa venskom trombozom, Manifestuju se kao plave ili crvene otekline, osjećaj bolova, otežano hodanje, otežano disanje i sl. Izbjegavajte da dugo sjedite već se krećite. Također, hranite se zdravo, smanjite unos soli i masti. Provjerite i kod ljekara radi terapije.

Krvni ugrušak srca dovest će do srčanog udara. Simptomi su otežano disanje, bolovi u grudnom dijelu koji se šire po rukama.

Krvni ugrušak pluća se manifestuje kroz otežano disanje, jak kašalj, povećano znojenje, angina.

Krvni ugrušci mozga odvede do moždanog udara, a manifestuju se kroz slabost tijela, vrtoglavicu,  mutan vid, nepovezan govor.

Prisustvo krvnog ugruška u stomaku se manifestuje kroz bolove, proljev ili zatvor, povraćanje, krv u stolici i čestu nadutost.

Krvni ugrušak u bubrezima se manifestuje kroz povraćanje, krv u urinu, bolove, visok krvni pritisak i temperaturu.

Vi treba da se zdravo hranite, više krećete i spriječit ćete ove probleme. Uzimajte redovno propisanu terapiju.  Smanjite pušenje i konzumaciju alkohola.

Pripazite na lijekove koje koristite jer kontraceptivna sredstva često dovode do stvaranja ugrušaka, kao i hormoanlni lijekovi i lijekovi koji se koriste kod raka. Zato se posavjetujte prije upotrebe nekih lijekova.

loading...

Powered by keepvid themefull earn money