Home / Najnovije / Stavila je RUKAVICU na svoje tek rođeno dijete… Sestre ostale potresene zbog bebine reakcije!

Stavila je RUKAVICU na svoje tek rođeno dijete… Sestre ostale potresene zbog bebine reakcije!

U 2001. godini, Yamile Jackson uzbuđeno je čekala dolazak svog prvog djeteta. Isprva joj je trudnoća išla dobro, ali u svom šestom mjesecu, Yamile je razvila ozbiljan slučaj preeklampsije (opasan poremećaj koji uzrokuje visoki krvni pritisak između ostalog).

Kako bi spasili majku i dijete, odlučeno je da se Yamile odmah treba poroditi. Punih 12 sedmica prije nego što trebalo, mali Zachary je došao u ovaj svijet. Prijevremeno rođena beba jedva je težila malo više od kilograma i morala je provesti svojih prvih 155 dana na intenzivnoj njezi.

Yamile je svaki dan provodila uz njega, ali je bila prisiljena napustiti bolnicu preko noći. Svako zbogom slamalo joj srce. Mrzila je da ostavlja svog sina u hladnoj, sterilnom jedinici intenzivnog liječenja.

Yamile je pokušavala otkriti način na koji bi mogla “biti tamo” sa bebom, čak i nakon što ode kući. Jedne noći tokom pranja posuđa, gumene rukavice privukle su njenu pažnju. Yamile je odmah dobila ludu koju je htjela odmah isprobati.

Napunila je platnenu rukavicu sa lanenim sjemenom i ponijela sa sobom u bolnicu sljedeći dan. Stavila je rukavicu u blizini njezina tijela tokom cijelog dana dok je sjedila kraj Zachary-a. Kad je došlo vrijeme za nju da ide, ona je stavila rukavicu, koja je sada bila prekrivena njezinim mirisom, odmah do Zacharije, tako da ima osjećaj da je ona uz njega cijelu noć.

Sutradan je bila iznenađena kad su joj sestre rekle kako je ovaj trik sa rukavicom dobro radio. Zacharyev rad srca i disanje su bili mnogo više stabilni nego prethodnih nekoliko noći, a on je bio u mogućnosti da spava mnogo više čvrsto.

Od tada, Zachary je proveo svaku noć pored “Zaky”, kako je Yamile počela zvati rukavicu. Kad je došlo vrijeme za majku i sina da se konačno vrate kući zajedno, medicinska sestra ju je povukla u stranu i iznenadila je jednim pitanjem…

Iz bolnice su htjeli znati da li je imala više takvih rukavica! Oni su htjeli probati ovu metodu s drugim bebama. Dakle, Yamile je počela s radom: Napravila je više od 100 modela “Zaky” rukavica za bolnicu, koristeći niz materijala i tkanine.

Roditelji i bolnički zaposlenici su bili oduševljeni i tu se naglo povećala potražnja za “Zaky”. Ove rukavice, čini se smiruju sve bebe, tako Yamile zaključila po broju zahtjeva koje je ona primala. Zapravo, rukavica je imala takav uspjeh da se ona odlučila osnovati vlastitu tvrtku.

Sada, sve više i više beba može imati koristi od umirujućih učinaka tih rukavica. Istraživanja su pokazala da bebe koje spavaju blizu umirujućeg mirisa njihovih roditelja osjetno su tiši, unose više kisika, i pate od manje komplikacija.

I tako je pametna mama dramatično promijenila živote mnogih roditelja i novorođenčadi, a sve je počelo od pranja posuđa! Zachary je izrastao u zdravog tinejdžera i vrlo je ponosan na svoju inovativnu majku.

loading...

Powered by keepvid themefull earn money