Home / Najnovije / Ovo je najraniji znak upozorenja Alzheimerove bolesti! Morate ga znati što je prije moguće!

Ovo je najraniji znak upozorenja Alzheimerove bolesti! Morate ga znati što je prije moguće!

Nedavno istraživanje je otkrilo da je gubljenje osjećaja za miris, rani znak upozorenja za Alzheimerovu bolest.

Istraživanje je objavljeno u JAMA Neurology i pokazuje da starije osobe sa lošijim čulom mirisa imaju veći rizik da obole od psihičkih smetnji, koje mogu napredovati do Alzheimerove bolesti.

Prema rezultatima ovog istraživanja, čulo mirisa se može dobro  iskoristiti za otkriće simptoma Alzheimerove bolesti, kongnitivnih oštećenja i drugih oblika demencije.

Istraživanje je provedeno na 1.400 starijih osoba sa prosječnom dobi od 79 i normalnim mentalnim funkcionisanjem. Stručnjaci  su pripremili: „ mirisne testove” za sudionike.

Sudionici su morali mirisati različite mirise, te odabrati ispravan odgovor od ponuđene četiri opcije. Mirisali su hranu( luk, banana) i neprehrambene proizvode, kao što su: benzin, razrjeđivač, terpentin.

Čak 250 ispitanika je pokazalo blagi kognitivni poremećaj (rana faza mentalnog propadanja, može uključivati probleme sa pamćenjem i rasuđivanjem) nakon perioda praćenja  od tri i po godine.

Iako to ne utiče na svakodnevni život, još uvijek može dovesti do pada mentalnog zdravlja i demencije. 64 ispitanika s blagim kognitivnim oštećenjem su razvila demenciju, uključujući Alzheimerovu bolest.

Druga stvar koju su stručnjaci otkrili jeste da oni sa lošijim rezultatima na testu mirisa, imaju 2.2 puta više šanse za razvoj blagog kognitivnog oštećenja.

Stručnjaci su takođe napravili vezu između loših rezultata testa i razvoja Alzheimerove bolesti. Otkrili su da je poboljšanje u rezultatima testa, povezano sa poboljšanjem u težini demencije.

Rosebud Roberts,  glavni pokretač studije i profesor neurologije na klinici Mayo, rekao je: „Rezultati upućuju na to da testiranje čula mirisa, može pomoći starijim, mentalno zdravim osobama, koje imaju veći rizik za napredovanje problema s pamćenjem. Ili, ako već imaju te probleme,mogu spriječiti  napredovanje Alzheimerove demencije.”

Za nastavak teksta kliknite na slijedeću stranicu…

loading...

Powered by keepvid themefull earn money