Home / Najnovije / ŠIRI SE OPAKA BOLEST: Budite jako oprezni, prenosi se preko PASA!

ŠIRI SE OPAKA BOLEST: Budite jako oprezni, prenosi se preko PASA!

Ova smrtonosna bolest za koju mnogi ne znaju ni da postoji se zove Leišmanijaza i to je uobičajeno u Siriji i na Bliskom istoku.

Ali, iako to nije uobičajeno na zapadu, trebamo biti oprezni jer su glavni nosioci ove bolesti psi, te leteći insekti i krpelji, i to uzrokuje otvorene rane, krvarenje iz nosa, otežano gutanje i disanje.

Leišmanijaza može se podijeliti na sljedeće vrste:

Kožna Leišmanijaza je najčešći oblik, što uzrokuje otvorenu ranu. Na mjestima koji se liječe u nekoliko mjeseci do godinu i pol dana, ostavljaja neugodan ožiljak.

Sluzna lišmenijaza uzrokuje čireve na koži i sluznici s oštećenjem prvenstveno nosa i usta.

Visceralna lišmenijaza je najozbiljniji oblik, te je potencijalno smrtonosna ako se ne liječi. Posljedice, koje se mogu pojaviti nekoliko mjeseci do godina nakon su infekcije, uključuje groznicu, oštećenje slezene i jetre, anemiju.

Psi su glavni nositelji ove zarazne bolesti, a moguće je prenijeti preko muha i drugih insekata koji žive na njima. Prijetnja je posebno visoka zbog trenutne cirkulacije migranata iz Sirije i na Bliskom istoku, a simptomi ove smrtonosne bolesti mogu se pojaviti i nekoliko mjeseci do godina nakon početne infekcije.

Ova bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. To se može dogoditi samo teoretski putem transfuzije krvi. Najveći faktor rizika su psi lutalice. Ova bolest se može liječiti, ali je tretman dugačak i teško.

Osim Sirije, bolest se proširila u Tursku, Jordan i Libanon. U Turskoj je zabilježen povećan broj pacijenata, u zadnje vrijeme.

loading...

Powered by keepvid themefull earn money