Home / Zdravlje / SVAKO BI TREBAO DA ZNA: Kako preživjeti srčani udar ako ste sami u tom trenutku!

SVAKO BI TREBAO DA ZNA: Kako preživjeti srčani udar ako ste sami u tom trenutku!

Srčani udar se može dogoditi i starim, ali i mlađim osobama. Čest uzrok je nezdrava ishrana jer unosom većih količina soli i masti dovodite do začepljenja krvnih sudova, a time i do srčanog.

Stoga se zdravo hranite i krećite se. Vodite računa o svojoj kilaži jer gojazne osobe imaju veću mogućnost da dobiju srčani udar prije 30. godine. To možete spriječiti, samo brinite o svojim navikama.Prestanite pušiti ili barem smanjite.

Srčani udar se može desiti kada nemate nikog u blizini da vam pomogne Ovdje ćemo vam dati savjet šta trebate raditi kako biste se spasili. Naravno, pozovite hitnu pomoć i radite ovo dok ne stignu.

Srčani udar se manifestuje bolom u grudima koji se počinje širiti ka ramenima. Obično imate 15 sekundi prije nego se onesvijestite.Ono što trebate raditi jeste da kašljete. Da, dobro ste pročitali. Kašljite dok pomoć ne stigne.

Tako ćete obezbijediti dovoljnu količinu kisika i normalnu cirkulaciju. Duboko udahnite, pa  se zakašljite jako, što jače možete. Radite to otprilike svake 2 sekunde.

 

loading...

Powered by keepvid themefull earn money