Home / Dom i vrt / UPOZORAVAMO VAS: Ako imate crvenu ili crnu posteljinu, ODMAH je promijenite! Evo i zašto…

UPOZORAVAMO VAS: Ako imate crvenu ili crnu posteljinu, ODMAH je promijenite! Evo i zašto…

Ako nikad niste imali stjenice u krevetu možete sebe smatrati pravim sretnikom. Ta mala naporna stvorenja postaju sve više otporna na insekticite i kao rezultat toga uzrokuju mnogo više štete, uništavajući čitave tepihe, krevete i kaučeve…

Studija sprovedena na Univerzitetu na Floridi i Unijskom Koledžu u Linkolnu pokazal je jednu zanimljivu povezanost između stjenica i boja. Naime oni su stjenicu stavili na sredinu Petrijeve šolje i dali su joj 10 minuta da izabere jednu od obojenih tkanina.

Par različitih varijacija testa je uzeto u obzir kao što je: testiranje buba koji žive u krevetu u različitim životnim dobima, različitim polovima, individualne bube protiv drugih buba, i nahranjene bube protiv gladnih buba.

Ispostavilo se da neke boje privlače više sisača krvi koji vole da se hrane nama dok spavamo. Tako, ako želite da spavate noću, i ne želite da vas bube grickaju tokom snam najbolje je da izbjegavate tamne boje, pogotovo crnu i crvenu.

Eksperimenti su pokazali da bube koje žive u krevetu će izabrati utočište bazirano na boji prilikom kretanja u svjetlu.

“Mislimo da stjenice preferiraju crvenu boju zbog boje krvi i zbog toga što se sa time hrane”, kaže Dr Korajn Meknejl.

Još jedna studija koja se sprovela pokazala je da stjenice preferiraju crni i crveni material. Ove bube uzrokuju nezgodne ujede tako što vam sisaju krv u toku noći. Privučene na toplotu tijela i ugljen dioksidom, one grizu kožu i hrane se vašom krvlju.

Velike stjenice izgledaju veličine sočiva,  dužine i od 5 mm. Od samo jedne ženke, može da se poveća broj na 5000 stjenica za samo 6 mjeseci!

loading...

Powered by keepvid themefull earn money